Загострення хронічного гастриту

Хронічний гастрит це – запальний процес слизової оболонки шлунка. Сімейні лікарі терапевти рахують, що причиною його виникнення є поєднання різноманітних факторів: спадковість, нерегулярне харчування, стреси, інфекції, тривалий прийом медикаментів.

Захворювання розвивається поступово, періоди загострення змінюються періодами ремісії. Прояви загострення хронічного гастриту залежать від стану шлункової секреції: підвищена, нормальна, понижена.

Пацієнти кабінета терапії скаржаться на ниючий біль в верхній частині живота, частіше після їжі, натще, відрижку повітрям, кислим, печію, відчуття повноти і розпирання в надчеревній ділянці. Лікар терапевт зауважує, що іноді навіть виникає блювота шлунковим вмістом, яка приносить тимчасове полегшення, розрихленість і кровоточивість ясен, потовщення та почервоніння язика, згладженість сосочків, відбитки зубів і тріщини на язиці, запалення слизової оболонки ротової порожнини.

За статистикою сімейних лікарів загострення хронічного гастриту з пониженою кислотністю супроводжується нудотою, важкістю у шлунку, відрижкою повітрям з неприємним запахом, бурчанням у животі, іноді послабленням стільця, зниженням апетиту, слабкістю.

Такий стан може тривати довго – від 1–2 тижнів до декількох років. Зазвичай пацієнти терапевтичного кабінету намагаються самостійно вилікуватися за допомогою народних засобів. Це вживання чаїв з лікарських трав, спазмолітиків, розчину харчової соди або антацидів, ферментних препаратів.

Діагноз потребує уточнення лікаря терапевта, адже такі симптоми виникають і при виразці шлунка, і при хронічному панкреатиті. Ендоскопічне дослідження (ФГДС) з біопсією з 5 точок та гістологічним дослідженням дозволяє уточнити локалізацію, характер змін слизової оболонки шлунка, наявність або відсутність бактерії Нelicobacter pylori та обрати оптимальне лікування.

Наявність ерозій слизової оболонки може супроводжуватися незначними кровотечами. Лікар терапевт призначить загальний аналіз крові та аналіз калу на приховану кров.

УЗД органів черевної порожнини дає змогу терапевту скласти уявлення про стан інших органів системи травлення (жовчний міхур, печінка, підшлункова залоза), які можуть також реагувати порушенням функції. Навіть, коли страждає один орган – страждає вся система.

Щоб зменшити прояви гастриту, необхідно вживати їжу, приготовану на пару або варену, і в теплому вигляді. Треба обмежувати вживання жирної, смаженої та копченої їжі, здоби, гострих приправ. При гастриті лікарі терапевти забороняють вживати спиртні та газовані напої.

Частота харчування – 4–6 р. на день, невеликими порціями. Якщо є печія, можна вживати відвар льону (100–150 мл) за 20–30 хв. до їжі та перед сном. Це також допоможе зменшити больові відчуття у шлунку.

Навіть незначні прояви хронічного гастриту, але протягом тривалого часу, інфікування бактерією Helicobacter pylori призводять до незворотних змін слизової оболонки шлунка: атрофії (знищення нормальних клітин), метаплазії (заміна їх атиповими, але ще не злоякісними), дисплазії (прогресують зміни у слизовій оболонці), злоякісного процесу (аденокарцинома).

Якщо ви маєте проблеми з травленням і ваші зусилля у вирішенні цього питання марні, зверніться до гастроентеролога. Ви обов’язково отримаєте відповіді на всі свої запитання і грамотні рекомендації щодо обстеження та лікування.

З повагою, лікар-терапеват Алла Дуб

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000