Тинітус

Тинітус – це шум або дзвін у вухах за відсутності зовнішнього слухового сигналу. Це явище досить поширене і вражає близько 10–15% людей. Однак більшість добре переносить тинітус, а для 1–2% – це серйозна проблема. 


Шум у вухах – це не хвороба, а симптом, який може бути наслідком низки основних причин. Найбільш поширена – шум (шум на робочому місці, музика, вибух, феєрверки, постріли). До інших причин відносять: вушні інфекції, вікову втрату слуху, хворобу Меньєра, акустичну неврому, м'язові спазми у внутрішньому вусі, атеросклероз, пухлини головного мозку, емоційний стрес, вплив певних ліків, попередню травму голови тощо. У курців та у чоловіків тинітус виникає частіше, і з віком ризик розвитку шуму у вухах також збільшується. Шум частіше трапляється у тих, хто страждає на депресію.


Є два види шуму у вухах:

  • суб'єктивний шум у вухах відчуває лише пацієнт;
  • об'єктивний шум у вухах також чути експерту із чи без застосування стетоскопа.

Об'єктивний шум у вухах – рідкість.

Якщо шум у вухах пульсує у ритмі серцебиття, то це може бути спричинено судинною аномалією, і пацієнт повинен бути скерований для подальшого обстеження.

Клінічна картина 

Характер шуму – різний (дзвін, булькання, свист, стогін, шипіння, клацання, дзижчання, гул тощо).
Звук може бути м'яким або гучним, низьким або високим, виходити з одного або обох вух. 
Ступінь надокучливості шуму у вухах також різний: від шуму, який
чутно лише у безшумному середовищі, до шуму, який перешкоджає нормальному способу життя.


Шум у вухах може призвести до труднощів із засинанням, зниження якості сну, дратівливості, поганої концентрації та депресії.


Діагноз шум у вухах зазвичай базується на скаргах пацієнта. Для виявлення причини потрібен огляд отоларинголога з проведенням аудіограми та невролога. За необхідності може бути проведена візуалізація, наприклад МРТ. Інші діагностичні тести можливі, коли шум у вухах відбувається з тим самим ритмом, що і серцебиття. 


У багатьох випадках причину шуму у вухах виявити неможливо.
Немає надійних доказів ефективності різного фармакологічного лікування, але у деяких випадках ліки можуть допомогти зменшити вираженість симптомів або ускладнень. При цьому застосовують судинні препарати або антидепресанти. 


Порушення загального стану, викликане симптомами, може бути знижено за допомогою:

  • консультування пацієнта і роз’яснення поширеності та

доброякісної природи симптому;

  • створення фонового шуму в навколишньому середовищі, наприклад вмикання радіо чи використання персональних навушників;
  • лікування супутньої депресії (можна полегшити шкідливий вплив на якість життя пацієнта, викликаний шумом у вухах);
  • виключення з раціону алкоголю, кофеїну та нікотину.

Ваш лікар може обговорити з Вами заходи, яких можна вжити, щоб зменшити ступінь вираженості шуму і допомогти впоратися з цією проблемою.