Анемія вагітних

Анемія у вагітних жінок – стан, для якого характерне зниження показників гемоглобіну (нижче ніж 110 г/л) в результаті виснаження запасів заліза. Це відбувається через великі його витрати на створення плацентарного комплексу, перерозподілу на користь плоду, збільшення розмірів матки. Багато жінок вже мають недостатні запаси заліза ще на початку вагітності, а до кінця вагітності у всіх жінок розвивається залізодефіцитний стан.

Залізо бере участь у тканинному диханні, а гіпоксія, зумовлена його дефіцитом, впливає на протікання вагітності, розвиток плоду, сприяє затримці розумового та моторного розвитку, зниженню імунітету. Під час вагітності потреби в кисні збільшуються до 30%. Жінки з анеміями більш чутливі до інфекцій, токсикозу, передчасних пологів, кровотеч.

Дефіцит заліза може бути в явній (супроводжується зниженням гемоглобіну) та в латентній формі (знижений показник феритину).

Залежно від показників гемоглобіну оцінюють ступінь важкості анемії:

– легкий – Нв 110–90 г/л, скарги відсутні;

– середньої важкості – Нв 90–70 г/л, супроводжується помірною слабкістю, погіршенням пам’яті, дратівливістю, запамороченням, сонливістю, блідістю, сухістю шкіри, випадінням волосся;

– важкий – Нв нижче ніж 70 г/л, турбує виражена слабкість, запамороченням, головний біль без чіткої локалізації, погіршення пам’яті, зниження працездатності, шум у вухах, часте серцебиття, сухість, блідість шкіри.

Відновити запаси заліза в організмі вагітної жінки лише за рахунок харчування неможливо. З їжею поступає до 25 мг заліза, з них засвоюється – до 2 мг. Для лікування використовують препарати у вигляді таблеток, капсул або сиропів. В окремих випадках, у разі виражених побічних ефектів від вживання таблетованих форм, можливе використання залізовмісних препаратів для внутрішньовенного введення.

Лікування призначають тривало, з контролем загального аналізу крові та феритину. Нормалізація показників гемоглобіну не є критерієм для припинення застосування препаратів.

Важливу роль відіграє повноцінне, збалансоване харчування вагітної. Найбільше заліза міститься в м’ясі, значно менше – в яйцях, рибі, овочах та фруктах.

Щоб своєчасно виявити дефіцит заліза в організмі, треба вже на ранніх термінах вагітності контролювати показники феритину. Це дасть змогу об’єктивно оцінити ситуацію та профілактично призначити залізовмісні препарати.

терапевт Алла Дуб

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку