Біль у серці

Гострий серцевий напад (біль у серці) – тривожний сигнал та один із серйозних проявів серцево-судинної патології. Він виникає при невідповідності кровопостачання до потреб серцевого м’яза. Причиною такого стану є атеросклеротичні бляшки у коронарних судинах (судини дрібного діаметра, які постачають кров серцевому м’язу) або спазм цих судин. Такі стани потребують невідкладної допомоги.

Як зорієнтуватися у таких випадках, на що треба звернути увагу?

Відповіді на нижче наведені запитання допоможуть виявити причини виникнення болю та прийняти правильні ріщення щодо невідкладної допомоги або подальшої діагностики.

Коли та за яких обставин виникає біль?

– Під час ковтання здебільшого твердої або погано пережованої їжі. Біль пов’язаний із спазмами стравоходу.

– При глибокому диханні, поворотах та нахилах тулуба. Біль пов'язаний з хребтом, міжреберними нервами або запальним процесом у грудній клітці, плеврі.

– Під час фізичних навантажень (біг, піднімання значної ваги або виконання будь-якої фізичної роботи, заняття у тренажерному залі). При такому болю треба терміново звернутися до лікаря для уточнення причини.

Де болить?

– Біль за грудниною можуть викликати стравохід, запалення суглобів груднини або реберно-грудинних з’єднань.

– Біль у лівій половині грудної клітки, лівому плечі, області нижньої щелепи чи шиї, шлунку (епігастрії). У цьму випадку необхідно звернутися до кардіолога, сімейного лікаря або терапевта для уточнення причини виникнення болю, виключити гострий серцевий напад.

Як болить?

– Стискає, пече, супроводжується нестачею повітря, змушує зупинитися.

– Пронизує по ходу міжреберних проміжків, виникає або підсилюється при нахилах тулуба, глибокому диханні, обмежує рухи.

– Супроводжується підвищенням або значним зниженням артеріального тиску, частим серцебиттям, перебоями у роботі серця, слабкістю, пітливістю (найнебезпечніший варіант болю).

Як довго болить?

– Біль, що виникає поступово, триває години або декілька днів, не змінює інтенсивності.

– Біль нападами від 1–2хв до 30–40хв, більше характерний для стенокардії (серцеві напади).

Залежність від фізичного навантаження

Зменшення інтенсивності болю після припинення фізичних навантажень або зникнення повністю та відновлення з початком виконання роботи є сигналом про наявність проблем із серцем, які потребують негайного звернення до лікаря та уточнення діагнозу.

Робимо висновки

Якщо біль виник вперше і супроводжується нестачею повітря, підвищенням або зниженням артеріального тиску, слабкістю та підсилюється при незначному фізичному навантаженні, терміново викликайте швидку допомогу!

Коли ви як пацієнт кардіолога з уже встановленим діагнозом (ішемічна хвороба серця або стенокардія) помітили, що інтенсивність болю та частота серцевих нападів змінилися у бік погіршення, терміново зверніться до лікаря для уточнення діагнозу та корегування лікування.

Алла Дуб, лікар-терапевт