Чи можна захворіти на ГРВІ влітку

Нарешті прийшла весна, і хоча ще холодно, але сонечко з кожним днем пригріває все більше і більше. Разом з теплом до більшості батьків приходить впевненість у тому, що діти нарешті перестануть хворіти на вірусні захворювання. Чи справді це так?

В педіатрії до гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) відносять цілу групу захворювань. Їх більше ніж 200 видів. В основному це віруси, які уражають слизову оболонку всіх дихальних шляхів – від слизової рота і носа до альвеол легень. Тому у дітей виникає нежить, сльозотеча, кашель, почервоніння та біль у горлі, підвищена температура. Педіатрам відомо, що кожна ГРВІ має свої особливості перебігу. Наприклад, аденовірусна має всі симптоми застуди: нежить, сльозотечу, кон’юнктивіт, кашель, почервоніння в горлі, підвищену температуру, збільшення лімфовузлів; риновірусна (РС-інфекція) вражає слизову оболонку і викликає бронхіт, пневмонію або бронхіальну астму; при парагрипозному захворюванні – осиплість голосу або повна його відсутність, «гавкаючий» кашель, розвиток гострого ларингіту. Окрім того, педіатри знають, що ураження дихальних шляхів може бути наслідком інших хвороб у дітей: корі, краснухі, вітряної віспи, епідемічному паротиті, Епштейн-Барр-вірусній, цитомегаловірусній чи герпесвірусній інфекціях. Для того щоб правильно визначити діагноз, треба негайно звернутися за консультацією до лікаря педіатра.

ГРВІ мають певну сезонність. Найчастіше з ГРВІ до педіатра звертаються в холодну пору року. Такі захворювання передаються повітряно-крапельним шляхом або під час контакту з носієм захворювання. Тому батьки не завжди можуть уберегти свого малюка від зараження, оскільки він спілкується зі своїми однолітками в дитячому садочку, школі, спортивній секції або у дворі. Але коли тепло, віруси теж нікуди не зникають, просто холод не ослаблює імунітет дитини і дитина рідше хворіє. Проте коли дитина контактує з джерелом інфекції, є велика вірогідність захворіти.

Якщо вже хвороба наздогнала дитину, необхідно без зволікань звертатися до лікаря педіатра і розпочати лікування, щоб не виникли ускладнення.

Лікування ГРВІ зазвичай проходить у домашніх умовах. Щоб якнайшвидше вилікувати малюка, необхідно дотримуватися всіх приписів лікаря педіатра, домашнього режиму, раціонального харчування відповідно до віку дитини (овочі, фрукти, чаї з лікарських трав, компоти). Якщо симптоми інфекційного захворювання не зникають протягом декількох днів, слід повторно звернутися до лікаря педіатра на виявлення ускладнень. Також кожному маленькому пацієнтові педіатри рекомендують профілактику і загартовування, фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, вітамінотерапію протягом усього року. А починати загартовувати дитину найкраще в теплу погоду.

Не хворійте та будьте здорові!

Ольга Таринська, лікар-педіатр, к.мед.н., доцент

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000