Харчування при захворюваннях щитоподібної залози

Харчування людини загалом має бути різноманітним та збалансованим. Неправильні харчові звички й стрес можуть призвести до порушень функції усіх органів і систем. Щитоподібна залоза (ЩЗ) для  нормального функціонування потребує систематичного щоденного надходження йоду в організм у кількості 90–150 мкг на добу (залежно від віку). При деяких станах, наприклад, вагітності та лактації, потреба у йоді зростає до 250 мкг на добу.

90% захворювань щитоподібної залози становлять йододефіцитні захворювання, оскільки, йод –  це субстрат для синтезу гормонів щитоподібної залози. Тобто, якщо людині забезпечити достатню кількість вживання йоду, цих захворювань можна уникнути. Профілактикою йододефіцитних захворювань є вживання йодованої солі та продуктів харчування, які містять йод.

При діагностуванні одного з таких захворювань вищевказані рекомендації не втрачають актуальності, але потребують медикаментозної корекції.

Проте важливим компонентом у лікуванні захворювань щитоподібної залози є харчування. Нижче наводимо продукти, що містять найбільше йоду.

Вміст йоду на 100 г продукту:
▪️ морська капуста – 300 мкг;
▪️ кальмари – 200 мкг;
▪️ тріска – 135 мкг;
▪️ креветки – 110 мкг;
▪️ вобла, горбуша, камбала, кета, тунець – 50 мкг;
▪️ оселедець – 40 мкг;
▪️ яйце куряче – 20 мкг;
▪️ шампіньйони – 18 мкг;
▪️ пшениця, ячмінь (зерна) – 10 мкг;
▪️ йогурт, кефір, молоко – 9 мкг.

Засвоюванню йоду перешкоджають речовини, які містяться у сої й насінні льону. Заморожування й інтенсивна термічна обробка зменшують кількість йоду на 40–50%.

Набагато менший відсоток захворювань щитоподібної залози становлять аутоімунні захворювання, які можуть супроводжуватися як надлишковою секрецією гормонів щитоподібної залози, так і їхнім дефіцитом. Аутоімунні захворювання, які супроводжуються дефіцитом гормонів ЩЗ, не є підставою для обмеження йоду (наприклад, вживання таблетованих препаратів йоду при вагітності, продуктів харчування, які містять йод та йодовану сіль).
При захворюваннях, які супроводжуються підвищеним вмістом гормонів щитоподібної залози у крові, прийом таблетованих препаратів йоду не рекомендовано, а продукти харчування, які містять йод, не мають значного впливу на перебіг захворювання.

Текст підготувала наш лікар-ендокринолог Наталія Кудріна
Дізнайтеся більше про лікаря та запишіться на прийом
https://bit.ly/3ldEshn або за 067-391-5000

Вартість послуг
  • Повторна консультація лікаря уролога770 грн Записатися