Кашель

Зі скаргами на кашель та бронхіт в нашу клініку до терапевта звертається велика кількість пацієнтів. Багато з них перед цим намагаються самостійно вирішити цю проблему, застосовуючи відхаркувальні засоби.

Без визначення причин виникнення цього симптому лікування буде тривалим, дорогим і неефективним.

З досвіду сімейного лікаря найчастіші причини кашлю:

1. Запалення слизової верхніх дихальних шляхів (ніс, задня стінка глотки, трахея) та затікання слизу в глотку. Терепевти надають перевагу препаратам місцевої дії (промивання носа сольовими розчинами, закапування судинозвужувальними краплям або застосування спреїв, вживання розсмоктувальних таблеток з протизапальною та протикашльовою дією). Хороший терапевт в таких випадках радить теплі напої та лагідний голосовий режим.

2. Закид шлункового вмісту (рефлюкс шлункового соку, жовчі) у стравохід викликає хімічний опік та запалення гортані. Пацієнти з такими проблемами звертаються зі скаргами на біль, дискомфорт у горлі, сухий кашель насамперед до ЛОРа. А тут вже виникає потреба в дообстеженні (фібро-езофаго-гастро-дуоденоскопія) та консультації гастроентеролога. ЛОР лікує горло, гастроентеролог – органи травлення, збій в роботі яких став причиною дискомфорту в горлі та причиною звернення пацієнта. Зауважимо, що не всі люди відчувають печію.

3. Хронічні запальні процеси легень та бронхів (хронічний бронхіт, бронхіальна астма) супроводжуються нападами кашлю з виділенням прозорого слизу або слизово-гнійного мокротиння, іноді можуть бути домішки крові.

4.Кашель з мокротинням бурого кольору або з домішками свіжої крові є дуже загрозливим симптомом та потребує негайного звернення до терапевта або пульмонолога. Пам’ятаємо про туберкульоз, злоякісні утворення, запалення легень, патологію серцево-судинної системи.

5. Гарний терапевт зверне увагу, що застосування препаратів групи інгібіторів АПФ («Енап», «Еналаприл» та ін.) також може викликати сухий виснажливий кашель. Це побічна дія препарату, тому проблему вирішують з кардіологом або сімейним лікарем.

6. Потрапляння чужорідних тіл в бронхи теж супроводжується непродуктивним кашлем. Якщо пацієнт не помітив, коли це трапилося, то виявити предмет складно – його не завжди видно на рентгенограмі. Допоможе бронхоскопія.

Не можна забувати, що подразником слизової є й холодне та сухе повітря, яке провокує виникнення сухого кашлю.

Розібратися в причинах кашлю за допомогою сучасних інструментальних методів обстеження Вам допоможе сімейний лікар або наш кваліфікований терапевт.

Алла Дуб, лікар терапевт вищої категорії

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку