Кір

Кір є високо контагіозним (заразним) інфекційним захворюванням. Його збудником є ​​вірус кору, який активно поширюється повітряно-крапельним шляхом. До широкого поширення вакцинації, що розпочалося з другої половини ХХ століття, хвороба регулярно ставала причиною спалахів епідемії. І тоді, і зараз найчастіше нею заражаються діти.

Вакцинація проти кору поки що не привела до повної ліквідації хвороби. Більше того, показники смертності від вірусу кору в останні роки зросли, а тільки в 2019 році хвороба, за даними ВООЗ, забрала більше 207,5 тисяч життів. На жаль, і в Україні має місце негативна динаміка виявлення цього захворювання.

Симптоми кору

З моменту зараження кором і до перших ознак захворювання проходить від 6 до 21 днів. При цьому заразною людина стає за пару днів до виникнення перших симптомів і може заражати оточуючих аж до п'ятого дня висипань. Саме висипання — червоні плями на шкірі — вважаються найбільш упізнаваним проявом хвороби.

Але висипання — не єдиний симптом. Клінічна картина зазвичай розвивається таким чином:

  • спочатку в дитини виникають традиційні симптоми застуди, включаючи нежить, кашель, підвищену температуру тіла. Ці прояви наростають протягом перших трьох днів хвороби. Іноді кір супроводжується кон'юнктивітом, рідше — запаленням легень, а вкрай рідко — енцефалітом;
  • через 2-3 дні виникає висипання у вигляді плям і папул (вузликів) червоного кольору. В цей час симптоми застуди, як правило, посилюються. Перші плями з'являються за вухами та на голові, на другий день вони виникають на руках і тулубі, на третій — на ногах (до цього часу висипання на обличчі стають блідими). У тому ж порядку відбувається поступове зникнення плям, а потім лущення й пігментація шкіри;
  • за 5-8 днів з моменту першого висипання плями повністю проходять.

У зовсім маленьких дітей кір може супроводжуватися й іншими симптомами, включаючи діарею й утруднене дихання.

Що робити батькам, які підозрюють кір у малюка?

При виникненні симптомів будь-якого дитячого захворювання батькам необхідна консультація педіатра. Саме лікар може поставити точний діагноз. У випадку з діагностованим кором потрібно переконатися в тому, що інші не вакциновані від цієї хвороби люди не були в контакті з дитиною.

Лікування кору в легких випадках проводиться вдома та має симптоматичний характер. До основних рекомендацій для домашньої терапії належить наступне:

  • постільний режим і / або спокій для дитини;
  • приглушене освітлення в кімнаті, оскільки яскраве світло під час кон'юнктивіту здатне викликати біль в очах;
  • часте пиття та прийом жарознижуючих;
  • також після консультації педіатра можуть бути призначені антигістамінні препарати, протизапальні краплі для очей, інші медикаменти.

Щоб не довелося думати про лікування кору, батькам достатньо дотримуватися графіка щеплень дитини. Саме вакцинація проти кору є найдієвішим профілактичним заходом захисту від цього захворювання. Перший раз дітей від цієї інфекційної хвороби щеплюють в 12 місяців, а повторно — в шість років.

Вартість послуг
  • Консультація педіатра провідного спеціаліста800 грн Записатися