Лікар-терапевт Алла Дуб: «Терапія приносить мені задоволення»

Терапевт Алла Дуб 30 років поспіль приймає пацієнтів: міряє їм тиск, оглядає щитоподібну залозу, горло, живіт, хребет. Сімейний лікар не погоджується з тезою, що «терапевт пише лише скерування до іншого спеціаліста». Кожен випадок для лікаря терапевта Алли Дуб особливий, але попри звичні проблеми, з якими найчастіше звертаються кабінет терапії, вона охоче береться за складні випадки. Медицина для неї – щоденне задоволення. Чому країні необхідні спеціалісти-терапевти, читайте в інтерв’ю з лікарем.

Терапевт – людина, яка має знати все?

– Терапевт – це, звичайно, не енциклопедія. В університеті нас вчили, що не соромно чогось не знати, важливо знати, де це можна знайти. Людина, яка займається терапією, повинна розбиратися в ЛОР-патології, неврології, травматології, в хірургії. Терапія – це не якась часточка, а ціла людина. Наприклад, скарги в пацієнта можуть бути на головний біль, а я шукатиму причину в шлунку. Моя справа – правильно скерувати людину. Всі скарги, відчуття пацієнта, аналізи, я формую у діагноз і скеровую до вузькопрофільного спеціаліста, наприклад, хірурга або мамолога.

Що змінилося за 30 років у терапії?

– Мені стало простіше працювати. За цей час винайшли безліч нових препаратів. З основних – група препаратів інгібітори АПФ, які суттєво впливають на якість життя пацієнта. Завдяки їм зменшилася кількість інсультів. Стали цілком доступними УЗД-обстеження, комп'ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія – діагностики, які значно пришвидшують час встановлення діагнозу та допомагають точно призначити ефективне лікування.

Рада, що приватні терапевтичні клініки і терапевтичній кабігнети стають все більш надійними і доступними населенню. Вони – клієнторієнтовані. Тобто сімейному лікарю не байдуже, з яким настроєм пішов від нього пацієнт і що з ним буде далі.

З яким настроєм Ви зустрічаєте своїх пацієнтів?

– З усмішкою. Лікарня – заклад, куди люди йдуть з проблемами. Медичні центри, у більшості випадків, викликають у пацієнтів тривогу і занепокоєння. Усмішка лікаря може цю тривогу згладити і навіть допомогти одужати.

Чому один з профілів Вашої діяльності – гастроентерологія?

Гастроентерологія – це можливість допомагати людям, які шукають допомоги вузького спеціаліста. Якщо в людини кольнуло в животі, вона не йде до терапевта, а просить записати її до гастроентеролога, хоча терапевт також може надати фахову допомогу в такому випадку. Можна знайти багато вузьких спеціалістів, а знайти лікаря-експерта, який би міг проаналізувати теку з аналізами і дослідженням, підсумувати весь шлях пацієнта від одного лікаря до іншого, важко. Хотілося, щоб в нашій країні було більше справжніх терапевтів: спеціалістів-аналітиків, експертів, які б в своїй практиці використовували знання з суміжних спеціальностей: хірургії, дерматології, неврології і т. д. Таким чином, шлях пацієнта до одужання пришвидшиться.

Чому часто терапевтів сприймають як лікарів, які тільки пишуть скерування?

– Цей стереотип склався через те, що існує великий вибір вузькопрофільних спеціалістів: захворювання шлункового тракту лікує гастроентеролог, захворювання органів дихання – пульмонолог, серце і тиск – кардіолог, геморой – проктолог. Проте все залежить від самого терапевта. Коли до мене приходить пацієнт із застудою, то я намагаюся оглянути його повністю: міряю тиск, дивлюся щитоподібну залозу, горло, живіт, хребет. Так, сьогодні ми лікуємо застуду 3–5 днів або тиждень, але я говорю людині і про інші проблеми. Мій пацієнт має звернути на них увагу, оскільки потім, коли вони почнуть його турбувати, вже може бути трохи запізно.

Наскільки важко озвучити пацієнтові невтішний діагноз?

– Я не маю права вбивати надію у людини. А ми всі надіємося до останнього, разом з тим я маю бути чесною зі своїм пацієнтом. Можна чесно і водночас коректно повідомити інформацію пацієнтові, сказати, що діагноз досить серйозний, але потребує уточнення і дообстеження. В такому випадку я стаю на бік пацієнта і ми разом проходимо з ним увесь шлях лікування. Я спілкуюся з ним телефоном 24/7. Коли ти не один, так набагато легше. Я люблю своїх пацієнтів і завжди вдячна їм за те, що вони прийшли саме до мене.

Алло, Ви колись хотіли змінити спеціальність?

– Окрім медицини, я могла б опанувати будь-яку іншу професію. Проте саме терапія мені приносить задоволення.

Яка універсальна порада для всіх Ваших пацієнтів?

– Життя – одне і його варто прожити з насолодою. Проте ресурс у нас невеликий. Щодня прокидайтеся і думайте, що я можу зробити сьогодні для себе? Як я харчуюся? Які у мене фізичні навантаження? Дивіться на природу. Все, що вона нам дала – корисне.

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку