Майбутній світ ідей: як допомогти дітям зараз

Ринок праці

Ми живемо в епоху так званої економіки, коли найбільшою вартістю стає людський капітал: виробництво речей змінюється виробництвом ідей. Тому багато професій, пов’язані з рутинною роботою, зникнуть. Як йшлося на форумі в Давосі, до 2020 р очікується, що майже 7 млн робочих місць зникнуть, з’явиться приблизно 2 млн нових. Багато професій суттєво зміняться. Наприклад, кількість лікарів загалом зменшиться. Завдяки наявності гарної діагностичної техніки і стандартів лікування частина роботи з постановки діагнозу і лікування може бути автоматизована. Зміниться сама концепція медицини і з’явиться професія «медичний консультант».

В епоху креативної економіки найбільш цінними будуть не навички і знання, а такі компетенції, як вирішення складних проблем, критичне мислення, креативність.

Важливим стане вміння швидко освоювати нові навички, навчатися, самому вибудовувати свою кар’єру. Поступово зникає поняття руху кар’єрними сходами, в подальшому кар’єра буде будуватися за принципом портфоліо. Вже сьогодні зростає число маленьких компаній, стає дедалі більше самозайнятих людей.

Сучасна молодь в роботі найбільше цінує автономію і можливості самореалізації. Людина може змінювати проекти, робити одночасно кілька різнопланових проектів. Нині молодь орієнтується на тренд, який визначають як «прожити кілька життів».

Більш того, футурологи кажуть, що через 20 років неможливо буде побачити відмінність між роботою і дозвіллям у більшості населення. У нас з’явиться багато можливостей робити щось творче і цікаве.

Швидкі зміни пов’язані не тільки з технологіями і автоматизацією, змінюються підходи. В наше життя входять принципи «sharing economy», «crowdsourcing’a» та інші сучасні моделі відносин в бізнесі і в суспільстві. Якщо ми думаємо про майбутнє наших дітей, то передусім повинні звернути увагу не на знання, які стають застарілими, а на цінності і спосіб мислення, з яким діти входять в цей складний світ, що швидко змінюється.

Дуже важливо, щоб молода людина вміла знаходити смисли, в тому числі і в роботі. Наприклад, багатьом хлопцям подобається писати коди, вони із задоволенням йдуть в ІТ. Як показує практика, до 30 років багато хто з них вигорають. Чому? Любові до написання кодів може вистачити років на 8, але молодим людям для подальшого розвитку необхідно знаходити нові смисли.

Не найкраща допомога у виборі покликання – знайомити дітей з безліччю професій, важливо рухатися не вшир, а вглиб.

Батьки можуть допомогти в розумінні себе, обговорюючи з дітьми їхні глибинні потреби. Не можна забирати у дитини право на прийняття складних, але важливих для неї рішень.

Поради батькам

1. Ставте собі запитання: «Я підтримую дитину чи інвалідизую її? Чи даю я їй можливість прийняти свої власні рішення?»

2. Не варто фарширувати дитину знаннями. Навпаки, їй необхідно мати багато вільного часу для творчості та роздумів.

3. Для розвитку креативності дуже важлива гра.

4. Краще забути про нав’язливі бажання «порадити» і «застерегти», а більше слухати і питати.