Передчасне виснаження яйників

Передчасне виснаження яйників – це стан, при якому яйники припиняють свою роботу набагато раніше, ніж це мало б бути, тобто настає менопауза. Про такий стан ми говоримо, якщо менопауза настає у жінок до 40 років. На жаль, в сучасному світі трапляється передчасне виснаження яйників у жінок віком 30–35 років. І якщо до цього моменту вона не реалізувала свою репродуктивну функцію, це може стати серйозною проблемою, оскільки настання вагітності стає неможливим.

Основні причини синдрому передчасного виснаження яйників:

– Стрес. І в цій ситуації треба говорити, швидше, про стрес, в якому жінка живе постійно, тобто хронічний, або про якесь велике емоційне потрясіння.

– Постійне недосипання і відсутність режиму сну/відпочинку.

– Генетична схильність (випадки передчасного виснаження яйників у родині).

– Багаторазові стимуляції фолікулогенезу в протоколах ЕКО.

– Раннє менархе (до 10 років).

– Нереалізована репродуктивна функція до 35 років – відсутність ланцюжка вагітність-пологи-лактація.

Перший симптом, який свідчить про згаданий стан, – відсутність менструацій. Однак розвиток синдрому можна запідозрити і раніше, якщо скорочується цикл (наприклад, з 28 до 24 днів), виникає олігоменорея (мізерні менструації), нерегулярні менструації (випадання 1–2 циклів). Якщо Ви помітили будь-який із цих симптомів – затягувати з візитом до гінеколога не варто.

Діагноз встановлюють за допомогою спеціальних тестів – визначення рівнів фолікулостимулювального, лютеїнізувального і антимюллерового гормонів, а також УЗД органів малого тазу.

Якщо діагноз підтверджується – необхідне лікування. І воно, звичайно, гормональне, але боятися цього зовсім не треба! Безумовно, дефіцит гормону можна поповнити тільки гормоном. Це захистить жінку від можливих захворювань серцево-судинної системи і опорно-рухового апарату.

Звичайно, запобігти будь-якому захворюванню значно простіше, ніж лікувати його! Тому, якщо ви раптом знайшли щось про себе в розділі «Причини» – негайно вирушайте у відпустку, відсипатися, на пробіжку або реалізовувати все, що досі не реалізували.

 

лікар-гінеколог Олена Ситенок

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

 

Для запису на прийом надішліть заявку