Післяпологовий період: на що звертаємо увагу

Для лікаря гінеколога існують 4 основні моменти, на які треба звернути особливу увагу: больові відчуття, виділення, стан зовнішніх статевих органів (особливо промежини) та молочні залози.

Післяпологові болі

Одразу після пологів ви можете відчувати сильний біль у попереку, м’язах. Іноді в гінекологічному центрі породіллі скаржаться на болі в кінцівках. Цей стан пов’язаний з сильним фізичним напруженням, яке супроводжувало процес пологів. Такі синдроми, якщо вони не пов’язані з якимись давніми вашими гінекологічними хворобами, як правило, проходять за 1–3 доби, іноді тривають до тижня.

З практики гінекологічного центру, можуть турбувати й болі в піхві чи промежині, особливо якщо під час пологів трапилися розриви чи вам проводили епізіотомію (розріз промежини). Вони часто турбують від 2–3 тижнів до 1,5 місяця.

Якщо виконувати всіх рекомендації лікаря гінеколога та ретельно дотримуватися правил гігієни, цей період буде значно коротшим. У будь-якому випадку піхва під час пологів зазнала перерозтягування, що спричинило дрібні травмування її слизової оболонки, тому 1–3 тижні їй потрібно для того, щоб повернутися до звичайного фізіологічного стану.

Наступною, відомоою в гінекології, можливою причиною хворобливого стану може бути ваша матка. Оскільки під час вагітності протягом 9 місяців м’язи матки розтягувалися разом зі зростанням терміну вагітності та розвитком малюка, то наступним етапом буде її скорочення до початкових розмірів. У середньому матка скорочується на 2 см за добу. Протягом 4–6 тижнів вона, скорочуючись, спричиняє больові відчуття в низу живота, які можуть посилюватися під час годування дитини груддю.

Якщо гінекологічні болі помірні, поступово зменшуються, не викликають у вас порушення вашого загального самопочуття, то ваш післяпологовий період проходить нормально. Якщо ж болі тривають довше зазначеного періоду, примушують вас приймати знеболювальні та погіршують ваш стан – треба терміново звернутися до свого сімейного лікаря-гінеколога або в гінекологічну клініку!!!

Післяпологові виділення

Оскільки після пологів та відділення плаценти порожнина матки стає пораненою поверхнею, то скорочення матки в післяпологовому періоді викликає появу післяпологових виділень, які в гінекології ще називають лохіями. Перші 3–6 днів ці виділення можуть бути кров’янистими, а далі поступово стають світлішими і через 4–5 тижнів припиняються взагалі. В цей період особливо важливою є особиста гігієна, оскільки кров – гарне середовище для розвитку хвороботворних бактерій. Тому, слідкуючи за виділеннями, можна вчасно помітити розвиток післяпологової інфекції, про що свідчитиме поява неприємного запаху, свербіж, зростання кількості виділень, а особливо – кровотечі. У цьому випадку необхідно терміново звернутися до гінеколога!!!

Молочні залози

Деякі жінки ще за місяць-другий до пологів помічають появу з грудей виділень блідо-рожевого кольору – це молозиво. Молозиво виділяється і протягом перших 2–3 днів після пологів. І лише з 3–4 дні починає вироблятися молоко. Тому гінекологи ніколи не рекомендують після пологів з перших днів пити багато рідини, це хибна думка. Молочні залози ще не встигли перебудуватися для лактації. Ваша дитина в перші дні не потребує великої кількості їжі . Тому надмірне вживання рідини може навпаки викликати застій у молочних залозах і спричинити значні болі. Іншою причиною гінекологічних болів у молочних залозах є неправильне прикладання дитини до грудей, що травмує сосок, ускладнює процес годування і може викликати інфікування.

Оскільки грудне вигодовування дуже важливе для нормального розвитку малюка, то треба подбати, щоб період лактації тривав якомога довше. Якщо ж виникнуть проблеми з лактацією чи прикладанням до грудей, то вашим першим помічником стане лікар гінеколог.

Людмила Шаст, лікар-акушер-гінеколог

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку