Порушення постави у дітей: профілактика

Проблема порушення постави у дітей, на жаль, сьогодні дуже актуальна та поширена. Ми поговоримо про початкові ознаки виявлення проблеми та заходи профілактики.

Постава людини формується змалечку та закінчується на етапі шкільного періоду. Порушення формування правильної постави може призвести до серйозних наслідків: сколіози, кіфози, гіперлордози тощо, які своєю чергою викликатимуть симптоми болю у спині, дискомфорт та порушення з боку внутрішніх органів і систем. Тому виявлення початкових ознак відхилення від норми та проведення профілактики, а, якщо потрібно, – і лікування – це обов’язкова складова успіху в дотриманні здорового способу життя дітей.

Досвід показує, що немовлят (від народження до 1 року) на прийомі у дитячого ортопеда можна побачити 3–4 рази за рік! Але в подальшому, коли дитина вже стає на ноги та робить самостійно перші кроки, тобто в неї вже формується хода, постава, фізіологічні вигини хребта тощо, на огляд її приводять в кращому випадку 1 раз на рік, потім – перед вступом до дошкільного закладу (2–3 роки) і перед вступом до школи (6–7 років). У шкільному віці, на який і припадає найважливіший період закінчення формування постави, коли відбувається активне зростання дитини (11–12 років), до дитячого ортопеда звертаються у випадках вже вираженої патології або на профілактичний огляд 1 раз на 2–3 роки.

Профілактика обходиться дешевше, ніж лікування!

Тож, на які ознаки перших проявів порушення постави треба звернути увагу батькам, щоб піти на консультацію до дитячого ортопеда? Це загальновідомі ознаки, але нагадаємо про них:

1. Асиметрія:

– під час огляду з боку спини: неоднакове розташування кутів лопаток, надпліч, трикутників розташування талії, сідничних складок, підколінних складок тощо;

– під час огляду з боку обличчя: нерівномірне розташування голови (нахил в один бік), несиметричне розташування шийно-грудних кутів, ключиць тощо;

– під час огляду збоку: розташування вух на рівні середньої лінії плечей, живіт – втягнутий, помірно виражені фізіологічні вигини хребта.

2. Деформація (дуже серйозна ознака):

– грудної клітки;

– відхилення остистих відростків хребта в бік;

– суглобів (плечових, кульшових, колінних тощо);

– стоп (плоскостопість має безпосередній зв’язок з поставою, про цю патологію ми поговоримо в наступних статтях).

3. Симптоматика:

– дискомфорт у ділянці спини та нижніх кінцівок;

– швидка втомлюваність під час фізичних навантажень;

– біль (це є індикатором негайного звернення до лікаря).

У разі порушення постави виникає порушення ресорної функції хребта, що може призводити до мікротравм капсульно-зв’язкового апарату, спинного та головного мозку під час бігу та фізичних навантажень, що негативно відображається на вищій нервовій діяльності та знижує працездатність, деформується скелет, виникає неправильний перерозподіл навантажень на м’язи, суглоби, що, своєю чергою, веде до проявів перших симптомів (дискомфорт, біль, швидка втомлюваність), а наслідком можуть бути дегенеративно-дистрофічні зміни опорно-рухового апарату та внутрішніх органів. Активність сьогоднішніх школярів залишає бажати кращого – «комп’ютерний синдром», малоактивний спосіб життя, неправильне харчування, проведення більшості часу дитини в положенні сидячи, вимушена поза під час навчання, невідповідність меблів розвитку та зростанню дитини – все це призводить до порушення постави та негативних наслідків.

Для дівчаток важливою є естетична ознака: граціозна постава – невід’ємна складова жіночої краси. Заняття спортом теж має свої покази та протипокази. Генетичний фактор присутній у 80 % ортопедичної патології.

Тому, шановні батьки, профілактичний огляд ортопеда – запорука подальшого нормального розвитку ваших діточок.

У Медичному центрі Святої Параскеви спеціаліст-ортопед професійно проведе огляд вашої дитини й надасть вичерпну інформацію та рекомендації щодо профілактики і, якщо буде треба, лікування виявленої патології опорно-рухового апарату, включаючи комплекс вправ та ЛФК, розповість, як правильно сидіти та підбирати меблі, який наплічник треба купувати, які можливі варіанти ортопедичних матраців, подушок, коректорів постави будуть для вас актуальними, якими видами спорту треба чи не варто займатися тощо.

Будьте здорові!

 

Сергій Бородавко,

лікар, дитячий ортопед-травматолог

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

 

Для запису на прийом надішліть заявку