Про SPF захист восени та взимку

Захист від сонця (сонячних UVB- та UVA-променів) потрібен нашій шкірі з метою профілактики передчасного старіння та раку шкіри. Необхідність використання фотозахисних засобів, носіння відповідного одягу в спекотну сонячну погоду вже майже ні в кого не викликає запитань. 

Але чи потрібно людині захищатися від сонця восени та взимку? Зазвичай потрібно! Та, зокрема, за таких умов.

  • Якщо ви перебуваєте у країнах, де цієї пори року УФ-індекс становить 3 і більше. УФ-індекс – це показник, який характеризує рівень ультрафіолетового випромінювання (від 0 і вище). Рівень УФ залежить не лише від пори року, але й від низки факторів, зокрема: час доби, хмарність, смог мегаполісів, висота над рівнем моря, близькість до екватора, розсіювання та відбиття світла. В Україні середній показник УФ-індексу починає зменшуватися з другої половини жовтня і протягом зими, майже до середини березня, не перевищує 2 (за даними 2019 року). При таких показниках УФ-індексу немає потреби в обов’язковому щоденному застосуванні фотозахисних засобів, зокрема навіть людям з дуже світлою чутливою шкірою. Показники УФ-індексу можна контролювати на сайтах прогнозу погоди або щоденно у розділі «Погода» у своєму смартфоні.
  • Якщо ви плануєте поїздку на гірськолижний курорт, то беріть зі собою фотозахисні засоби для шкіри з урахуванням висоти вершин, які плануєте підкорювати. Адже зі збільшенням висоти на кожні 1000 метрів рівень УФ зростає на 10–12%. Окрім того, УФ-промені, відбиваючись від снігу, подвоюють вплив ультрафіолету. Такий інтенсивний вплив сонячних променів може завдати значної шкоди відкритій шкірі та очам.
  • Якщо ви цієї пори року проводите агресивні косметологічні процедури (пілінги, лазерне шліфування тощо).
  • Якщо ви приймаєте фотосенсибілізуючі медичні препарати (ретиноїди, тетрациклінові антибактеріальні, антималярійні, гормональні тощо).

При виборі методів фотозахисту віддавайте перевагу правильному одягу, перебуванню у затінку та кремам зі широким спектром фотозахисту: від  UVВ-променів – SPF-фільтр, від UVА-променів – фільтри ІPD (immediate pigment darkening) і PPD (persistent pigment darkening),  бо саме UVА-промені взимку мають більший негативний вплив на шкіру.

Допис підготувала лікар-дерматолог, трихолог Альона Корчак