Що треба знати мамі дівчинки? – поради від Лелюх

На зустрічі клубу «Студія жіночих запитань» наш лікар-гінеколог Наталія Лелюх розповідала про гігієну та статеву систему дівчинки. Ми записали найважливіше.

ГІГІЄНА

Перший огляд дівчинки здійснює неонатолог (дитячий лікар) в пологовому будинку або педіатр на першому візиті вдома. Основне завдання цього початкового гінекологічного огляду - добре подивитися промежину і зрозуміти, що всі гінекологічні органи є і вони знаходяться там, де повинні.

До того часу, поки дівчинка не піде (перший рік життя), без потреби її не мити. Обмивати тільки тоді, коли зняли підгузок, а там дефікація. Мити не губкою, а рукою. Намагайтеся, щоб мильний розчин не потрапляв у піхву. Також уникайте купання в пінці. Якщо ви миєте дівчинку, то спереду назад. І себе, мами, ви теж миєте спереду назад. Найгустонаселеніша по мікробам - ампула прямої кишки, не варто переносити ці мікроби наперед.

При митті, не використовуйте масла. Ніякого кип'яченого масла, яке принесла свекруха і т.д. Після нанесення масла на шкіру або на слизові, формується плівочка, а під нею прекрасно розмножуються усілякі бактерії, які не змиваються.

Не використовуйте масла і креми під підгузки. Виняток - якщо у дитини є подразнення. У такому разі, після нанесення крему, ми одягаємо підгузок через 20-30 хвилин. Крему потрібно дати час попрацювати, побути на шкірі і висохнути.

Ідеальне співвідношення носіння підгузка з народження - 30% на 70%. Тобто, більше 7 годин дитина повинна перебувати без нього: шкіра і слизові в цей час дихають. Забуваємо про підгузок і тоді, коли у дитини температура або в приміщенні більше 23-х градусів тепла.

Підгузки зберігайте в сухому приміщенні. Не кладіть їх у ванній, де накопичується конденсат і багато вологи. Жіночі прокладки теж там не зберігайте.

Вульвіти у дівчаток (почервоніння зовнішніх статевих органів / шкіри) лікуються дуже швидко і легко. Підмили малюка з милом і поклали спати без трусиків.

СТАТЕВЕ ДОЗРІВАННЯ

За даними гінекології України середньостатистичний вік початку статевого дозрівання - 10 років. Перша ознака статевого дозрівання - ріст волосся в паху. За цим відбувається ріст волосся під пахвами, після - ріст молочних залоз. Через 2,5-3 роки від перших волосків на лобку, з'являються перші місячні.

Любий дитячий гінеколог знає, що для того, щоб почалася менструація, в організмі дівчинки має бути не менше ніж 20-21% жирової тканини. Яєчники поки не працюють на повну силу, але організму потрібно місце для перетворення чоловічих гормонів в жіночі. Це місце - жирова тканина. Дитячі гінекологи категорично не радять тягнути в цей час дівчинку для схуднення в спортзал або до ендокринолога.

У перший рік цикл місячних може бути від 23 до 90 днів. Зазвичай менструація унормовуються довго. Тільки на сьомий рік наявності місячних - цикл врегульовується. Зрештою, відвідування дитячого гінеколога зовсім не зашкодить.

У дівчаток з надлишком маси тіла місячні болючіші, ніж у інших. Це нормально. Найчастіше ці болі знімаються прийомом нестероїдних протизапальних препаратів. Не бійтеся дати дівчинці знеболюючу пігулку - одну. І не спешіть з цим до дитячого гінеколога.

Якщо мама не бачить ніяких проблем з точки зору затримки або передчасного статевого розвитку дівчинки, то перший похід до гінеколога у неї повинен бути через три місяці, після початку статевого життя.

Записатись на прийом:

  • (067)295-4-000, (095)295-4-000

Електронною формою

Послуги та ціни