Струс мозку: симптоми та віддалені наслідки

Струс головного мозку – це легка травма голови, яка найчастіше виникає внаслідок удару, падіння або у будь-якій ситуації, коли голові надається певний прискорений рух з подальшим різким гальмуванням (ДТП, коли спрацьовує ремінь безпеки чи під час занять контактними видами спорту).

Струс – найбільш поширений вид травматичного ушкодження головного мозку. Серед усіх черепно-мозкових травм він становить до 75%.
Під час такої травми відбуваються різкі рухи головного мозку всередині черепа, що призводить до порушення нейрометаболічної дисфункції головного мозку, проявляючись у широкому спектрі симптомів і ознак, зокрема втратою свідомості або її відсутністю. Усе це призводить до короткочасних порушень роботи головного мозку, але без змін у його структурі, тому, як правило, пацієнт із такою травмою відносно швидко одужує.

Струс мозку характеризується короткочасним (до кількох хвилин) порушенням чи втратою свідомості, тривалість яких не перевищує 30 хвилин. Період втрати пам'яті (посттравматична амнезія, ПТА) охоплює період після травми, протягом якого у пацієнта пам'ять про поточні події не зберігається. Період ПТА не перевищує 24 години. Мінімальне травматичне ушкодження мозку не викликає втрату свідомості, а посттравматична амнезія після травми не перевищує 10 хвилин.

 До інших ранніх симптомів струсу головного мозку відносять:

  • головний біль;
  • запаморочення;
  • нудоту й блювоту;
  • недостатню обізнаність про оточення.

Симптоми можуть проявлятися одразу після травми голови або розвиватися поступово протягом кількох хвилин і до години. У наступні години та дні пацієнти також можуть скаржитися на зміну настрою та когнітивні порушення, чутливість до світла, шуму та порушення сну.
При струсі головного мозку за допомогою нейровізуалізації не виявляють переломів кісток черепа, субарахноїдальних крововиливів та забійних ділянок головного мозку.

Для постановки діагнозу оцінюють обставини травми, орієнтацію пацієнта у часі, місці та власній особистості при поступленні та у динаміці, усі прояви ПТА та її тривалість при повторенні детальних запитань.

Під час клінічного обстеження виключають будь-які вогнищеві неврологічні симптоми та прояви, звертають увагу на усі видимі травми, зокрема у зоні голови чи обличчя та пальпують череп з метою виключення ознак перелому. Екстрена КТ голови показана при підозрі на перелом кісток черепа, внутрішньочерепний крововилив чи забій головного мозку.

Показання до проведення КТ після гострого травматичного ушкодження мозку (достатньо навіть одного із наведених):

  • втрата свідомості;
  • амнезія;
  • оцінка за шкалою ком Глазго (ШКГ) нижче ніж 15 балів;
  • патологічна неврологічна вогнищева симптоматика;
  • підозра на перелом основи черепа;
  • схильність до кровотечі (прийом антикоагулянтів, гемофілія чи інше захворювання, яке впливає на згортання крові);
  • судомний напад;
  • тривалий або прогресуючий головний біль;
  • тривала або прогресуюча нудота.

При струсі головного мозку зазвичай не потрібне лікування. Симптоми з мінімальним чи легким травматичним ушкодженням головного мозку зазвичай регресують, і пацієнти повертаються до роботи. До симптоматичної медикаментозної терапії входять: парацетамол та/або нестероїдні протизапальні засоби (НПЗП) для лікування головного болю. Протягом перших днів варто утриматись від снодійних та інших седативних засобів.

Протягом 24–48 годин після травми необхідний спокій або хоча б відсутність навантажень, надалі фізичне та розумове навантаження збільшують поступово. Після струсу головного мозку лікар може рекомендувати, щоб хтось залишився із вами протягом 12–24 годин для спостереження за будь-якими новими симптомами.

Пам'ятка людям, які перенесли струс головного мозку:

  • відпочинок, обов'язковий міцний сон, уникайте важких фізичних вправ або надто великої фізичної активності, якщо це погіршує ваше самопочуття;
  • відпочивайте розумово, уникайте занять, які потребують зосередженості або великої уваги, якщо вони погіршують ваше самопочуття, – Ви повернетеся до них, коли вам стане краще;
  • не вживайте алкоголь допоки у вас все ще є симптоми струсу;
  • прийміть знеболювальні ліки при головному болю.

Пам'ятайте! При погіршенні самопочуття негайно звертайтеся до лікаря!

Ольга Маркусь, лікар-невролог