УЗД серця та ЕКГ: цінність цих методів обстеження

Спектр обстежень серцево-судинної системи людини на сьогодні доволі широкий: найчастіше це електрокардіограма та ехокардіограма (або УЗД серця).

Реєстрація електрокардіограми є обов’язковою, а УЗД серця бажаним (хоча необов’язковим ) обстеженням перед оглядом кардіолога.

Отож, яку інформацію отримує лікар від обох обстежень та чи достатнім є лише УЗД серця без електрокардіограми? На думку багатьох пацієнтів, УЗД серця є більш інформативним методом обстеження серця, за умови виконання якого електрокардіограма не є обов’язковою. Однак це не так: складніше та інформативніше УЗД серця у жодному разі не виключає необхідності реєстрації електрокардіограми.

Ці два основні кардіологічні методи обстеження проводять у комплексі. Вони надають лікарю важливу інформацію, яка допомагає скласти більш точну та достовірну картину стану серця.

У чому ж цінність цих двох методів обстеження?

Електрокардіограма, що стала вже давно звичним, простим та доступним методом обстеження серця, надає лікареві дуже важливу інформацію. Навіть сьогодні електрокардіограма залишається основним методом діагностики багатьох серйозних патологій серця: інфаркту міокарда, різноманітних порушень ритму та провідності, що потребують невідкладних медичних заходів для збереження здоров’я та життя людини. Ультразвукове обстеження серця дає змогу тільки запідозрити таку серйозну патологію серця (навіть не у всіх випадках).

Електрокардіограма також може бути джерелом великої кількості іншої інформації, яка допоможе лікарю визначитися з діагнозом та призначити правильне лікування.

Своєю чергою, ультразвукове обстеження серця (ехокардіограма) є незамінним методом оцінки структури серця, який дає змогу діагностувати вроджені вади серця, оцінити розміри порожнини серця, структуру та функцію серцевих клапанів, стан крупних судин (аорти, легеневої артерії), визначити наявність потовщення серцевого м’яза (гіпертрофія міокарда), виявити новоутворення у порожнині серця (тромби, пухлини) та визначити низку інших важливих показників. Усе це суттєво допомагає лікарю у діагностиці та визначенні тактики лікування.

Необхідність проведення інших методів обстеження серця (холтерівське моніторування, проби з фізичним навантаженням, коронарографія, МРТ серця тощо) визначає лікар за наявності відповідних показів.

Т. В. Колодяжна, лікар УЗД,

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку