В-гемолітичний стрептокок під час вагітності

Стрептококи відносять до умовно-патогенних мікроорганізмів, які постійно живуть в організмі кожної людини. Як правило, вони не завдають жодної шкоди. Лише під впливом деяких обставин можуть провокувати розвиток хвороби. Найчастіше це відбувається при зниженні реактивності імунної системи.

Про те, чому ми шукаємо В-гемолітичний стрептокок у жінок під час вагітності та чим він небезпечний, розповіла наша гінекологиня Яніна Мала.

Стрептокок групи В (СГВ ) – поширена бактерія, яка є у піхві та прямій кишці жінок.

СГВ не передається статевим шляхом, але може з’явитись на слизових статевих органів при недотриманні умов гігієни.

Більшість жінок, які є носіями СГВ, не мають жодних симптомів.

Носійство стрептокока групи В не є шкідливим для жінки, але може вплинути на дитину під час народження. СГВ може викликати серйозні інфекції у новонароджених, зокрема вроджену пневмонію.

Ризик інфікування дитини СГВ зростає, коли вона народжується недоношеною, коли у жінки температура під час пологів або коли води відійдуть раніше ніж почнуться пологи.

Стрептокок групи В можна виявити під час вагітності та запобігти ускладнень для малюка за допомогою бактеріального посіву з піхви на 37–38 тижні вагітності.

Лікування з приводу стрептокока групи В під час вагітності не проводиться!

Жінкам, які позитивні до цього виду стрептокока, під час пологів проводять антибіотикопрофілактику з метою запобігання розвитку інфікування дитини.