Вірус папіломи людини: що варто знати жінці про діагностику

Вірус папіломи людини підступний: він може проявитися бородавками на тілі, а може і сидіти «тихо», аж поки не призведе до незворотних наслідків. Як же його виявити та як із ним боротися? Діагностика папіломавірусної інфекції включає кілька етапів:

Огляд шкіри і слизових оболоноку місцях найбільшого скупчення гострокінцевих кондилом і бородавок. У жінок цей етап включає огляд шийки матки в гінекологічному кабінеті.

Кольпоскопія – метод більш детального вивчення шийки матки, який лікар гінеколог здійснює за допомогою кольпоскопа, що збільшує зображення у 30 разів. За допомогою кольпоскопа лікар гінеколог оглядає поверхню шийки матки, а також проводить тести з оцтовою кислотою та розчином Люголя, які допомагають побачити зони, уражені вірусом. Кольпоскопія та проведені тести безболісні і створюють не більше дискомфорту, ніж простий гінекологічний огляд, але допомагають лікареві в постановці діагнозу.

Цитологічне дослідження шийки матки (цитологія, пап-тест) – метод дослідження шийки матки в гінекологічному центі, який рекомендовано періодично проходити всім жінкам. Це абсолютно безболісний метод дослідження, який полягає у вивченні клітин, взятих зі слизової оболонки шийки матки і цервікального каналу (каналу шийки матки), під мікроскопом. У випадку інфікування клітини шийки матки змінюються, що говорить лікарю гінекологу про можливу наявність вірусу. Крім того, за допомогою цитологічного дослідження лікар гінеколог виявляє початкові стадії раку шийки матки, які ще не помітні неозброєним оком. Нині існує ще один, більш сучасний, метод обстеження шийки матки – метод рідинної цитології, який проводиться в гінекологічному кабінеті або гінекологічному центрі. Це крок вперед до своєчасної діагностики патології шийки матки.

Біопсія шийки матки – це гінекологічна процедура з метоюдослідження тканин шийки матки, який з великою точністю дає змогу встановити наявність патологічних змін та виявити рак шийки матки на початкових стадіях. Під час гінекологічного огляду лікар гінеколог бере пробу (невеликий шматочок тканини шийки матки), а потім вивчає її під мікроскопом. У разі наявності змінених клітин, визначають ступінь їх ураження і встановлюють діагноз.

ПЛР(полімеразна ланцюгова реакція) – це метод дослідження, який дає змогу визначити ДНК вірусу папіломи людини в практично будь-якому матеріалі (зішкріб клітин шийки матки, уретри, з поверхні гострокінцевих кондилом та ін.). В гінекології для діагностики вірусу папіломи людини використовують і інші, більш сучасні, методи діагностики, які дають інформацію лікареві гінекологу не лише про те, чи є в організмі згаданий вірус, а й допомагають виявити стадію його проникнення в клітини й визначитися з подальшою тактикою гінекологічного лікування. Це дайджен-тест, капсидний тест, маркери проліферації та вірусне навантаження.

Сьогодні єдиного та специфічного лікування папіломавірусної інфекції не існує. Вибір того чи іншого методу лікування залежить від типу захворювання та стадії його розвитку. Більшість штамів видаляється з організму силами імунної системи.

Основним методом лікування гострокінцевих кондилом і центрі гінекології є механічне видалення їх за допомогою кріодеструкції, радіохвильової коагуляції, хірургічного та лазерного висікання. Щоб знизити ризик рецидиву, механічні методи видалення в гінекології поєднують з противірусною терапією.

Треба пам’ятати, що навіть після ретельного хірургічного лікування вірус папіломи людини може залишатися в організмі, і завжди є ризик рецидиву. Тому саме сучасні методи діагностики вірусу папіломи людини дають змогу лікарю гінекологу визначитися з тактикою лікування та скласти для вас індивідуальний план обстежень, щоб запобігти розвитку онкологічних змін шийки матки.

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку