Висока температура у дитини. Чим допомогти?

Велика кількість захворювань у дітей супроводжується підвищенням температури тіла, і часто цей симптом може бути першим чи навіть єдиним проявом хвороби. Яку загрозу приховує висока температура тіла, що робити батькам до того, як малечу огляне лікар, які заходи можливі у домашніх умовах?

На ці запитання відповідає педіатр, сімейний лікар Медичного центру Святої Параскеви Антон Асонов.

Яка температура тіла є нормальною?

Нормальна температура тіла, виміряна у пахвовій ділянці, визначається на рівні 36–37°С. Варто відзначити, що добові коливання цього показника у малечі можуть сягати 0,8–1°С з мінімальними значеннями о 3–6 год. та максимальними – о 17–19 год. Коливання температури відтворює стан фізичної та психоемоційної активності здорових дітей, а отже, температура може підвищуватись після активної гри, прийому їжі тощо.

Тож, якщо температура тіла вища 37,0°С, то дитина захворіла?

Звісно, якщо температура тіла буде вищою 37,0°С, то це сигналізує про якусь проблему організму. Однак це не завжди є проявом хвороби. По-перше, для багатьох дітей температура 37,0–37,2°С є нормальною. Якщо ж така температура спостерігається протягом декількох вимірювань 2–3 дні, тоді варто звернутись до лікаря, здати призначені ним аналізи, аби впевнитись, що це є особливістю організму дитини. По-друге, варто також зважати на вікові особливості: у дітей перших років життя теплопродукція переважає над тепловіддачею, що сприяє перегріву. Батькам необхідно слідкувати за температурою та вологістю у кімнаті, де перебуває малеча, а також за її одягом.

Чому відбувається підвищення температури тіла?

Підвищення температури тіла має переважно захисний характер для хворого. При цьому багато мікроорганізмів (пневмококи, менінгококи, спірохети, віруси) знижують темпи розвитку та розмноження в організмі. Стимулюється імунна система, активізуються метаболічні процеси, поліпшується дезінтоксикаційна функція печінки.

Відтак відомо й про негативну дію підвищеної температури, зокрема, при «блідій» лихоманці у дітей з деякими хронічними захворюваннями. У таких випадках підвищення температури може призводити до значного погіршення перебігу захворювання, прогресування дихальної й серцевої недостатності, порушення функції печінки, нирок, нервової системи, що може загрожувати життю дитини.

Що таке «рожева» та «бліда» лихоманка?

За перебігом, залежно від особливостей тепловіддачі організму, розрізняють два варіанти лихоманки: «рожеву» («червону») і «бліду».

При «рожевій» лихоманці загальний стан дитини, незважаючи на суттєве підвищення температури тіла, порушується незначною мірою: шкіра червона, гаряча на дотик, волога, кінцівки теплі. Тобто відбувається адекватна тепловіддача.

При «блідій» лихоманці спостерігається периферичний спазм судин, бліда, «мармурова», суха шкіра, кисті та стопи – синюшного кольору, кінцівки холодні. Погіршується загальний стан дитини: пригнічення, кволість, сонливість (можливе збудження), галюцинації, судоми. За такого самопочуття тепловіддача порушена. «Бліда» лихоманка часто викликає важкі бактеріальні процеси, тому потребує пильної уваги з боку лікарів.

Які дії батьків при високій температурі у дитини?

Насамперед важливо, аби дитину оглянув лікар для встановлення причини підвищення температури тіла.

Якщо ви помітили, що шкіра дитини червона та гаряча на дотик, це означає, що має місце «рожева» лихоманка. Тоді варто вдатися до таких заходів.

– Дитину слід розкрити, забезпечивши доступ свіжого повітря.

– Дати достатню кількість рідини (теплий чай, мінеральна вода, морси, відвари малини, шипшини тощо).

– Застосувати фізичні методи охолодження: обтирання тіла водою температурою 24–28°С. Відтак варто пам’ятати, що прохолодна вода може викликати спазм судин, що зменшить тепловіддачу внутрішніх органів. Якщо дитина почала пітніти, треба частіше змінювати одяг на сухий та давати більше пити.

– Жарознижувальні препарати (парацетамол, ібупрофен) показані при температурі тіла у пахвовій ділянці >38,5°С або >38°С у дітей з групи ризику розвитку патологічного варіанту лихоманки (вік дитини менше 2-х місяців, мали місце судоми при підвищенні температури у минулому або дитина погано переносить високу температуру чи мають місце хвороби нервової системи, вади серця або інші тяжкі захворювання).

Якщо після споживання жарознижувального препарату протягом 30–40 хв. температура тіла не знижується, тоді рекомендовано застосовувати інфузійну терапію (введення ліків за допомогою ін’єкцій).

Невідкладна допомога при «блідій» лихоманці:

– жарознижувальні засоби призначають при температурі >38°С, а у дітей з групи ризику – >37,5°С;

– судинорозширювальні препарати (папаверин) вводять за допомогою ін’єкцій;

– не можна використовувати обтирання водою, оскільки це лише посилить спазм судин.

Температуру тіла слід контролювати кожні 20–30 хв., поки вона не знизиться до 37–37,5°С.

Чи можна давати жарознижувальні препарати для попередження лихоманки?

Профілактичний прийом жарознижувальних препаратів неможливий. Хворі з проявами «блідої» лихоманки, які погано реагують (або взагалі не реагують) на жарознижувальну терапію, повинні бути госпіталізовані до стаціонару.

Ще раз звертаю увагу на те, що самостійне лікування гарячки без огляду лікаря – невиправданий ризик для здоров’я дитини!

 

лікар-педіатр, сімейний лікар Антон Асонов

Попередній запис за телефонами:(067)295-4-000 або (095)295-4-000

 

Для запису на прийом надішліть заявку