20 фактів про мігрень

1. Мігрень – це первинний вид головного болю, який характеризується періодичними головними болями середнього та сильного характеру. Біль, переважно пульсуючий і, як правило, на одній стороні голови, часто супроводжується нудотою, блювотою і надзвичайною чутливістю до світла і звуку. Напади мігрені тривають від 4-х до 72-х годин, при чому біль може бути настільки сильним, що заважає працездатності.
2. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оцінює загальну поширеність мігрені у всьому світі на рівні 10%, а поширеність у житті – 14%. Найвища поширеність мігрені – у Північній Америці, за нею йдуть Південна й Центральна Америка, Європа, Азія та Африка. 
3. Приблизно 3000 нападів мігрені на мільйон людей у всьому світі відбуваються щодня.
4. Мігрень найчастіше трапляється у віці від 18-ти до 44-х років.
5. Жінок втричі більше ніж чоловіків страждає від мігрені у зрілому віці.
6. Близько 90% хворих на мігрень мають сімейну історію. Дитина, у якої у одного із батьків мігрень, має 50% шансів успадкувати її, а коли у обох батьків – до 75%.
7. Напади мігрені класифікують за формами: з аурою (15%), коли нападу головного болю передують продромальні симптоми (порушення зору, спалахи світла або сліпих плям та інші симптоми (поколювання на одній стороні обличчя або у руці чи нозі, утруднення розмови) та без аури (85%), коли прояви починаються безпосередньо із головного болю. Є також аура без головного болю.
8. Причини виникнення мігрені до кінця не вивчені. Так, однією із причин можуть бути зміни у стовбурі спинного мозку та його взаємодія із системою трійчастого нерва, головним больовим шляхом. Вивчають роль серотоніну при мігрені. Мають значення також інші нейромедіатори, наприклад білок, відомий як пептид, пов’язаний із геном кальцитоніну (CGRP). Виникнення захворювання певною мірою пов’язане зі спадковими чинниками.
9. Фактори, що призводять до нападів: порушення режиму сну і неспання, гіпоглікемія та стрес, сильні запахи: парфуми, розчинники фарб, пасивний тютюновий дим, продукти харчування (підсолоджувач аспартам і консервант глутамат натрію, старі сири та солона їжа, напої, зокрема вино, кофеїн тощо).
10. На виникнення нападів мігрені у жінок впливає менструальний цикл . Гормональні препарати, зокрема оральні контрацептиви та гормональна замісна терапія, також можуть спричинити мігрень. 
11. У дорослих пацієнтів із типовою мігренню без змін неврологічного статусу застосування діагностичних методів нейровізуалізації не є необхідним.
12. Більше 4-х мільйонів дорослих відчувають хронічну щоденну мігрень, принаймні, 15 мігренозних днів на місяць.
13. Депресія, тривога та порушення сну є типовими для тих, хто має хронічну мігрень.
14. Мігрень – це проблема охорони здоров’я, яка має серйозні соціально-економічні наслідки.
15. США через мігрень щороку втрачають понад 157 мільйонів робочих днів.
16. У тих, хто ходить на роботу з мігренню, продуктивність зменшується приблизно на третину.
17. За оцінками, витрати на охорону здоров’я та втрату працездатності через мігрень становлять до 36-ти мільярдів доларів США щорічно.
18. Витрати на охорону здоров’я для сім’ї, яка страждає на мігрень порівняно із сім’єю, яка не страждає, на 70% вищі.
19. Мігрень залишається недостатньо зрозумілою хворобою, яка часто не діагностується і недостатньо лікується.
20. Правильно підібране лікування у поєднанні із засобами самодопомоги та зміною способу життя, регулярні фізичні вправи зменшують частоту нападів мігрені.