Годування грудьми під час вагітності

Я народилася, коли моєму брату було 11 місяців. Цікаво, що ж відбувалося з нами у перші місяці нашого спільного життя. Це запитання я задала своїй мамі, на яке отримала відповідь, що тоді їй порадили припинити грудне вигодовування мого брата, щоб мені вистачало молока.
Поява дітей-одноліток у сім’ї нині не така вже й рідкість. Молода матуся, з’ясувавши і зрозумівши тонкощі грудного вигодовування й догляду за малюком, раптом дізнається, що знову вагітна. Багато запитань, роздумів, невпевненості і навіть страх виникають водночас: як годування вплине на перебіг нової вагітності, чи вистачить поживних речовин майбутньому малюку, чи не зашкодить це здоров’ю матері. Спробуємо з’ясувати усі ці запитання детально.


Одразу ж після пологів дитину прикладають до грудей матері, наголошуючи, що грудне вигодовування сприяє скороченню матки і профілактиці післяпологових ускладнень. Добре засвоївши цю істину, у майбутньої матері виникає страх спричинити скорочення матки під час вагітності у процесі грудного вигодовування. І цей страх даремний. Рецептори до окситоцину (гормону, який виробляється у відповідь на смоктання і скорочує матку) у великій кількості з’являються у матці після 26–28 тижня вагітності. Отже, перші 6 місяців можна спокійно годувати старшу дитину. Матка «не чує» окситоцин. Прогестерон та естрогени також впливають на рівень молока, який фізіологічно зменшується наприкінці вагітності. Для профілактики передчасних пологів грудне вигодовування після 6-ти місяців вагітності краще припинити.


Причини для припинення вигодовування:

  • поява сильних спазмів внизу живота (перейми);
  • підвищення температури під час застуди або іншого захворювання;
  • поява кровотечі із зовнішніх статевих шляхів.

 

Ці стани потребують негайної консультації лікаря акушера-гінеколога. Натомість незначні спазми внизу живота можуть бути індикатором втоми молодої матері і сигналом для відпочинку, а не припинення вигодовування. Потрібно не забувати пити не менше 1,5–2 літри води на день, бо достатній рівень води необхідний як для утворення молока, так і для нормального перебігу вагітності.


Після пологів на фоні регулярного грудного вигодовування у молодої мами не завжди з’являється регулярна менструація, і вона просто може не знати, що знову вагітна. Але у неї може підвищуватися чутливість сосків (привід зробити тест на вагітність). Та інколи сам процес смоктання може стати нестерпно дискомфортним. Я не раджу мамам силувати себе і терпіти біль і дискомфорт заради того, щоб бути правильною годуючою мамою. В першу чергу, ви маєте дбати про себе, бо виношуєте майбутнього малюка, а гарний настрій і добре самопочуття – одна із запорук нормального перебігу вагітності.


Іноді мама не знає, що вона при надії, а дитина відмовляється від грудей, бо молоко може змінювати свій смак (ставати гіркуватим чи кислуватим)
з настанням нової вагітності.


Після пологів може з’явитися новий привід для занепокоєння: чи вистачить молока обом дітям. Так, вистачить. Але, в першу чергу, ви будете годувати новонародженого, а старшу дитину лише підгодовувати. Молоко прибуватиме у відповідь на потреби обох дітей.
Лише турбота і піклування близьких створюють належні умови для нормального перебігу вагітності й розвитку дітей. Тому допомагайте і цінуйте вагітних жінок і молодих матусь.

Барановська В. В., лікар акушер-гінеколог