Як пов'язані менопауза та інфаркт міокарда

Клімакс (менопауза) – це не хвороба, а природний фізіологічний процес, який переживає кожна зріла жінка. 


На початку цього періоду, окрім зміни періодичності або відсутності менструації, жінку можуть турбувати такі симптоми:

  • зміни психологічного стану (тривога, підвищена дратівливість, депресія);
  • припливи жару;
  • безсоння;
  • пітливість; 
  • сухість шкіри та слизових, зокрема, статевих органів; 
  • серцебиття; 
  • підвищення артеріального тиску. 

 

Тому варто звернутися до гінеколога. У деяких випадках може знадобитися консультація кардіолога, невропатолога, ендокринолога, терапевта, психотерапевта.


Менопаузу можна вважати чинником ризику розвитку ішемічної хвороби серця у жінок через потенційний вплив згасання функції яєчників на стан серцево-судинної системи, артеріальний тиск й різні метаболічні параметри (толерантність до глюкози, ліпідний профіль). 
Результати Фремінгемського дослідження свідчать, що у жінок після настання менопаузи ризик розвитку серцево-судинної патології зростає у 2–3 рази порівняно з жінками того ж віку без менопаузи.


Серце та судини жінки до менопаузи захищені жіночими гормонами естрогенами, тому у жінок набагато рідше, ніж у чоловіків, бувають інфаркти. Проте з настанням клімаксу кількість естрогенів різко зменшується, через що і виникають проблеми із серцем, знижується антиатерогенний вплив, еластичність судин, стан судинного тонусу як периферичних, так і коронарних судин. Зокрема, дуже часто артеріальна гіпертензія вперше проявляється у жінок, які входять у період менопаузи. Своєю чергою, артеріальна гіпертензія є потужним фактором ризику інфаркту та інсульту. У цей період також багато жінок вперше стикаються з тахікардією (частим серцебиттям).

Деякі жінки також набирають зайву вагу. В середньому в перші три роки після менопаузи маса тіла жінки збільшується на 2,3 кг, а через 8 років – на 5,5 кг.  

Можуть бути й інші фактори ризику: цукровий діабет, гіподинамія, куріння, любов до жирної й солодкої їжі, генетична схильність. Що більше вразливих місць, то вища ймовірність стати пацієнткою кардіолога.


Як жінка може вберегти себе у цей період? 
Чи є якась профілактика інфаркту в період менопаузи?

  • Більше рухайтеся: ходити не менше 40-ка хвилин в день в середньому темпі потрібно обов'язково. Корисно також 2–3 рази на день робити зарядку.
  • Якщо немає протипоказів, пийте в день не менше 1,5–2 л води – це знизить ризик тромбоутворення.
  • Кидайте палити: нікотин викликає спазм судин і збільшує ризик серцевих захворювань. Наприклад, якщо жінка викурює в день до 14-ти цигарок, ризик ішемічної хвороби серця зростає втричі, а якщо 20 цигарок – майже у 6 разів.
  • Переходьте на дробове харчування: їжте 5–6 разів на день маленькими порціями – це допоможе контролювати вагу. Введіть у раціон більше овочів і фруктів. Корисними будуть також біле куряче м'ясо, риба і морепродукти.
  • Після 55-ти років проходьте обстеження не рідше одного разу на рік та двічі на рік, якщо курите, страждаєте на діабет.
  • Слідкуйте за рівнем цукру і холестерину. Тонометр у домашній аптечці повинен бути обов'язково.
  • Вчасно звертайтеся до лікаря: тільки-но виявили симптоми нездоров'я. Якщо артеріальний тиск стійко тримається вище ніж 140/90 мм рт. ст., не чекайте, коли гіпертонія ускладниться задишкою, болем у грудях і перебоями у роботі серця, зверніться до кардіолога.

Однак багато жінок навіть не здогадуються, що у них проблеми з серцем, а біль у грудях списують на що завгодно: втому, магнітну бурю, остеохондроз, сварку з домочадцями. Серце, звичайно, може пустувати на нервовому тлі, але важливо не пропустити симптоми, які вказують на більш серйозні проблеми, серед яких:

  • Задишка, відчуття нестачі повітря, сухий кашель, що посилюється в лежачому положенні. Схожі симптоми, зокрема, виникають при стенокардії, серцевій недостатності, тому звернення до лікаря є обов'язковим!
  • Сильний біль за грудиною: пекучий, стискаючий, той, що тисне, розпирає. Нерідко він віддає в шию, ліву руку, плече, лопатку (або між лопатками), зап'ястя, щелепу. Напад може розпочатися у спокої, без видимих причин, і часто супроводжуватися почуттям страху. При подібних симптомах терміново викликайте швидку допомогу!
  • Біль в епігастральній ділянці, метеоризм, нудота можуть вказувати не тільки на харчове отруєння і проблеми зі шлунком, але і на інфаркт (так званий гастралгічний варіант). Небезпечним може бути той фактор, коли ці болі супроводжуються загальною слабкістю, тахікардією, падінням артеріального тиску. Для уточнення діагнозу необхідно зробити ЕКГ.

Лікар-кардіолог Яннула Дімопулос